Pierre Kartner

Pierre Kartner, beter bekend als Vader Abraham, is op 27 februari 2014 op 79-jarige leeftijd overleden. Hij is een natuurlijke dood gestorven.

………U

 1935 - 2014 ……
 Biografie
Vader Abraham 
 Politiek
 Condoleanceregister
 Discografie
 Biografie
 Kartner is geboren op het station van Elst, als zoon van de stationschef. Toen hij acht was, won hij zijn eerste talentenjacht. Hij werkte in een chocoladefabriek als chocoladegieter in Hoboken (Antwerpen), een baan waarmee hij zo weinig verdiende, dat hij soms chocolade morste op zijn overall om er thuis hagelslag van te maken voor zijn zoontje. Verder werkte hij als banketbakker en baatte hij een frietkraam uit.

In de jaren zestig deed Kartner ervaring op als artiest in het trio The Lettersets. Na het uiteenvallen van die groep was Pierre een tijdje plugger voor platenmaatschappij Negram. Vervolgens werkte hij vanaf omstreeks 1967 voor die maatschappij als producer.

Onder namen als Pierre, Lord Wanhoop, The Headlines, The Lettersets, Het Rood-Wit-Blauw Trio, De Aardmannetjes, Los Vastos, Pierre en zijn Pietjes, Nol en Marie, De Uilen, Duo Venus & Penis en Duo X (samen met Annie de Reuver) produceerde hij talloze platen voor het Dureco- en Elf Provinciën-label waarop hij vaak zelf de zang verzorgde. Samen met Ad Nijkamp vormde Pierre Kartner het gelegenheidsduo De Dikke & De Dunne en namen zij de single Ik zal nooit meer dronken wezen op. Die samenwerking zou later de basis vormen voor het ontstaan van de figuur Vader Abraham en de zeven zonen.

Ook probeerde Kartner artiesten als Willemien, Joke en Ben en De Kermisklanten aan een doorbraak te helpen. Het leverde enkele bescheiden succesjes op, maar de grote klapper maakte hij pas in 1970 toen de door hem ontdekte Corry en de Rekels wekenlang in de hoogste regionen van de hitlijst stonden met zijn compositie Huilen is voor jou te laat.

Na het succes van Huilen is voor jou te laat lijkt elke plaat waarmee Pierre zich als producer, tekstschrijver of componist bemoeit onvermijdelijk tot succes te leiden. In de loop van de jaren zeventig was hij de man achter onder meer Ben Cramer (De clown) (De Clown is oorspronkelijk geschreven door Georges Chatelain Allez viens on danse en Kartner schreef de Nederlandse tekst voor Ben Cramer), Jacques Herb (Manuela) en Wilma (Zou het erg zijn lieve opa). Kartner schreef ook de Nederlandse inzendingen voor het Eurovisiesongfestival van 1973,

Back to top 
 h
Back to top 
 h
Back to top 
 h
Back to top 
 h
Back to top 
 h
Vader Abraham 

Met de carnavalskraker Vader Abraham had zeven zonen werd intussen ook de figuur Vader Abraham geboren. Bij het eerste televisieoptreden bestond de in de haast bij elkaar geroepen groep van Zeven zonen nog uit vijf mannen en twee (verklede) vrouwen. Hierna werd de groep Vader Abraham en zijn goede zonen gedoopt en vanaf dat moment begeleidden Ad Nijkamp, Ben van Dongen, Bram Stukje en Hans Lauwen Pierre Kartner. Ze scoren een reeks van top 10-hits als Pootje Baaien, Jij en ik blijven bestaan, Vader Abraham had 7 zonen, Olleke Bolleke en Uche Uche Uche. De groep viel door financiële perikelen rond 1973 uiteen, waarna Ad Nijkamp als enige Goede zoon overbleef en het management rond Pierre Kartner op zich nam. Op dat moment stond ook De Vader Abraham Show onder andere in het Rotterdamse Ahoy. Daarin traden onder andere Jacques Herb, De Kermisklanten, Ben Cramer, De Gebroeders Brouwer, Mieke en Het Vader Abraham Showorkest op.

Kartner had ook solo-hits als Vader Abraham met onder andere Het kleine café aan de haven en 't Smurfenlied. Beide liederen waren internationaal succesvol, wereldwijd verkocht hij van het Smurfenlied meer dan 25 miljoen platen en ruim 250 artiesten coverden zijn hit In 't kleine café aan de haven. Het kleine café aan de haven geldt tegenwoordig onder de titel The Red Rose Café internationaal als een evergreen. De Ierse folkband The Fureys bracht in 1987 samen met Davey Arthur dit vertaalde liedje op een EP uit.

Vanaf de late jaren tachtig werd Kartners succes minder vanzelfsprekend. Hoewel zijn successen uit de jaren zeventig hem tot een graag geziene gast in het Nederlandse schnabbelcircuit maken, lukte het hem niet meer om grote hits te scoren. Kartner wijt dit in de eerste plaats aan de onwil van gevestigde media om aandacht aan zijn werk te besteden.

Een andere bekende hit was Wij zijn de Wuppies. Over de Wuppies heeft Kartner nog enige rechtszaken gevoerd. Albert Heijn en Johan Vlemmix, die rond het WK van 2006 een Wuppie-actie en Wuppie-lied hadden, werden voor de rechter gedaagd. 
 Politiek

Kartner heeft zich meer dan eens in het publieke debat gemengd. In 1974 maakte hij het carnavalsliedje Den Uyl is in den olie (een knipoog naar de oliecrisis, de olieboycot door de Arabische landen vanwege de houding van de westerse wereld tegenover hun conflict met Israël, waarin Nederland toen verzeild was geraakt) waarin hij PvdA-ministerpresident Joop den Uyl dronken noemde, in 1975 gevolgd door Wat doen we met die Arabieren hier en in 1976 door Het leger der werkelozen. De single Wat doen we met die Arabieren hier was echter zo controversieel dat deze uit de handel moest worden genomen. Pierre Kartner werd beschuldigd van racisme en moest zelfs een tijdje onderduiken. Op internet is het nummer echter gemakkelijk te vinden. Aan Den Uyl is in den olie werkte het Tweede Kamerlid Hendrik Koekoek van de Boerenpartij mee, die het refrein meezong.

Op 16 februari 2002 bracht Kartner de single Wimmetje gaat, Pimmetje komt uit, waarin Kartner samen met Pim Fortuyn een duet zong.
Refrein:

Den Uyl is in den olie, in den olie is den Uyl
Den Uyl is in den olie, in den olie is den Uyl
Koekkoek (koekkoek)
Koekkoek (koekkoek)
Ja, Joop moet in den hoek
Koekkoek (koekkoek)
Koekkoek (koekkoek)
Ja, Joop krijgt voor z'n broek

Hij moet 't maar versieren bij al die Arabieren
Als haremmeisje met een blonde pruik
Ik zie hem daar al dansen, knipogen en sjansen
Jopie met z'n blote witte buik
En mocht 't daar niet lukken bij die Arabier
Dan rijden we voortaan op lekker schuimend bier

[Refrein]


Jopie zit te denken aan al die volle tanken
Het was toch wel een crimineel idee
De prijzen blijven stijgen en hij denkt bij z'n eigen
Die bonnen gooien nu maar in de zee
Stem nu maar op mij dan word ik president
Verlaag ik de benzineprijs met vijftig cent

[Refrein]


Olie op de golven, Veronica bedolven
Het zinkt wel tot de bodem van de zee
Met Joop valt niet te praten, hij zegt "het zijn piraten"
Dat vinden wij een oliedom idee
Hij heeft ons scheepje nodig voor zijn olieoverschot
Twee vliegen in 1 klap, zo is Veronica ook kapot

[Refrein 2x]

Songtekst Den Uyl is in den Olie 
 Condoleanceregister
 Laat hier uw bericht achter.
Discografie 
Vader Abraham - Daar in dat kleine café aan de haven

Vader Abraham - Das Lied der Schlümpfe 1978

Vader Abraham - Bedankt lieve ouders

Vader Abraham - 't Smurfenlied

Vader Abraham - Sta even Stil

Vader Abraham - Bij de Winter hoort de Sneeuw

Vader Abraham - Zo is het Leven

Vader Abraham & Wilma Landkroon - Zou 't erg zijn lieve Opa